Masuratori PRAM

Verificarile periodice PRAM pot constitui obiective de control ale institutiilor abilitate ale statului in cadrul firmei dumneavoastra, cum ar fi: Inspectoratul Teritorial de Munca, Protectia Consumatorului si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Organizarea activitatii de Masuratori PRAM

Verificare electrica periodica P.R.A.M.

 

Verificarile PRAM reprezinta verificarea prizelor de impamantare si paratrasnetelor si are ca scop:
• Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
• Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice;
• Verificare continuitatii nulului de protectie.

Verificarea si masurarea se efectueaza conform HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2. (“Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie verificate la receptie,inainte de punerea in functiune si apoi periodic in exploatare,precum si dupa fiecare reparatie sau modificare, fiind interzisa punerea sub tensiune a instalatiei,utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificari”).

Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de impamantare si a paratrasnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul este verificat periodic de metrologie autorizata.
Periodicitatea verificarii PRAM este prevazuta de legislatia si/sau cu practicile nationale dupa cum urmeaza :

- NTE 01 116/2001 - Norma tehnica energetica privind incercarile si masuratorile la echipamente si instalatii electrice:

20.1. Masurarea rezistentei de dispersie
Conditii de executie a probei
Verificarea va fi efectuata numai de catre personal instruit pentru astfel de masurari.
Momentul efectuarii probei
B. Instalatii de joasa tensiune,cu exceptia stalpilor, o data la 2 ani, iar in exploatarile subterane, de doua ori pe an pentru cele locale si o data pe an pentru reteaua generala.
In mediile foarte periculoase - o data pe an.

20.2. Verificarea gradului de corodare a instalatiilor de legare la pamant
Momentul efectuarii probelor
Dupa 10 ani de la ingropare si ulterior cel putin o data la 5 ani
- Ordin nr. 108 din 1 August 2001/Ministerul de Interne/pentru aprobarea DGPSI 004-
Dispozitii generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcari
electrostatice:
Art. 94. Masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatia de legare la pamant se face:
a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant,cel putin de doua ori pe an;
b) la retelele generale de legare la pamant, cel putin o data pe an

Verificarea Periodica a Instalatiilor Electrice trebuie executata deoarece prin aceasta putem evita situatii neplacute cum ar fi de exemplu: incendii, electrocutari, deconectari in alimentarea cu energie.

Verificarile periodice PRAM pot constitui obiective de control ale institutiilor abilitate ale statului in cadrul firmei d-voastra, cum ar fi :Inspectoratul Teritorial de Munca,Protectia Consumatorului si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatrinirea izolatiilor.
In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.

Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.

In urma analizarii acestor masuratori se emit Rapoartele de incercari pentru instalatia verificata, rapoarte care certifica starea instalatiilor si echipamentelor electrice.

Toate acestea sunt executate de personal cu indelungata experienta in domeniu si care dispune de o dotare de ultima generatie conforma cu standardele si normativele in vigoare.
Va putem oferi acest serviciu dispunind de oameni cu calificare si experienta PRAM, cu dotare de aparatura de testare conforma cu legislatia actuala.

In urma verificarii PRAM se intocmeste un Raport de verificare/incercare care cuprinde:

• Conditiile de masurare;
• Tipul aparatului;
• Executantul si locul masurarii.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de electrocutare, iar paratrasnetul nu mai prezinta siguranta impotriva incendierii in caz de trasnet. Pentru evitarea acestor evenimente nedorite, putem remedia rapid problemele si executam reverificare PRAM pentru siguranta.
Conform legii nicio firma nu are voie sa proiecteze sau execute instalatii electrice fara a avea un atestat emis de ANRE, autoritatea in domeniu, asadar daca vreti sa nu aveti griji ca ati pierdut afacerea in care ati investit, va oferim posibilitatea la un pret acceptabil sa intrati in legalitate.