Medicina Muncii

Astazi, complexitatea crescanda proceselor industriale moderne necesita o activitate medicala specifica sustinuta la locul de munca, pentru rezolvarea problemelor de expunere la noxe profesionale extrem de variate, probleme de ergonomie a muncii, de promovare a sanatatii angajatilor.

Organizarea activitatii de Medicina Muncii

Medicina muncii este specialitatea medicala care studiaza relatia om-munca, adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza. Este o specialitate medicala extrem de vasta, de relatie, care inglobeaza cunostinte din toate celelalte specialitati medicale. Medicina muncii se ocupa cu preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a celor legate de profesiune, a accidentelor de munca, precum si cu promovarea sanatatii si productivitatii muncitorilor.

In Romania, practica de medicina muncii este asigurata de medicii de medicina muncii si la un nivel mai scazut de catre medicii cu competenta in medicina de intreprindere. Medicul de medicina muncii este format in urma unui program de pregatire postuniversitara de 4 ani prin rezidentiat, in urma caruia sustine examenul de specialitate. Medicul cu competenta in medicina de intreprindere este un medic cu drept de practica libera, care a urmat un curs (de 6 saptamani) de pregatire in medicina de intreprindere, ceea ce ii confera competenta limitata in acest domeniu.

Detalierea serviciilor:

Medicul specialist de medicina muncii este principalul consilier al angajatorului si al reprezentantilor angajatilor in probleme de promovare a sanatatii in munca si in imbunatatirea mediului de munca din punct de vedere al sanatatii in munca.

Medicul de medicina muncii supravegheaza sanatatea angajatilor pe baza prevederilor legale si a riscurilor profesionale, pentru sanatatea angajatilor, respectand principiile de etica.

El coordoneaza efectuarea examinarilor medicale:

 • la incadrarea in munca a angajatului.
 • de adaptare, pentru cei care si-au schimbat locul de munca sau au revenit dupa anumite afectiuni sau dupa concediul maternal.
 • controlului medical periodic, la intervale conform legislatiei.
 • la reluarea activitatii si la incetarea activitatii profesionale in respectivul loc de munca.
 • coordoneaza monitorizarea biologica a expunerilor profesionale la diverse noxe sau factori climaterici si actioneaza pentru prevenirea efectelor biologice consecutive expunerii.
 • tine evidenta, supravegheaza si trateaza bolile legate de profesie.
 • monitorizeaza si evalueaza angajatii cu boli cronice, in relatie cu locul de munca oferind angajatorului, solutii pentru desfasurarea eficienta a productiei.
 • declara cazurile de boli profesionale, conform metodologiei aprobate de Ministerul Sanatatii.
 • inregistreaza bolile legate de profesie, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sanatatii.
 • stabileste aptitudinea in munca, cu ocazia oricarei examinari medicale. Medicul de medicina muncii organizeaza supravegherea starii de sanatate a angajatilor in concordanta cu particularitatile expunerii la factorii de risc, participand la evaluarea locurilor de munca.

Medicul de medicina muncii face recomandari privind organizarea muncii, amenajarea ergonomica a locului de munca, utilizarea in conditii de securitate a substantelor folosite in procesul muncii, precum si repartizarea sarcinilor de munca, tinand seama de capacitatea si aptitudinile angajatilor de a le executa.

Medicul de medicina muncii participa la sedintele trimestriale ale Comitetului de Securitate si Sanatate in munca in cadrul carora medicul de medicina muncii participa la stabilirea programelor de sanatate la locul de munca, prin urmatoarele actiuni:

 • consiliaza reprezentantii angajatorului si ai angajatilor asupra programelor de sanatate si securitate in munca.
 • consiliaza asupra modului de alegere si definire a programelor de sanatate, securitate si de mediu, care se vor realiza de catre angajator.
 • coordoneaza discutiile privind sanatatea in munca astfel incat sa conduca la un acord de opinii intre angajator si reprezentantii angajatilor.
 • consiliaza asupra mijloacelor de monitorizare si de evaluare a programelor de sanatate adaptate la locul de munca.
Vladievs - solutii eficiente

Solutiile noastre privesc orice tip de companie, din orice domeniu. Sunt complete, la zi si dedicate sigurantei dumneavoastra.

 
Pentru orice buzunar

�Costurile ce tin de serviciile furnizate de noi sunt garantate ca preturi minime pentru o eficienta maxima. Scapati de grija chieltuielilor nefondate.